duminică, 3 aprilie 2022

Franța

FRANȚA 


Așezarea geografică
Franța este situată în SV continentului, având ieșire la Oceanul Atlantic (V) și la Marea Mediterană în S. Îi aparține Insula Corsica (Mediterana), dar și Guyana Franceză (America de Sud), Reunion (Oceanul Indian).
Relieful este variat și dispus în trepte, ca un amfiteatru:
  • în S și SE sunt munți înalți (Pirinei, peste 3000 m și Alpi, cu 4810 m, Vf. Mont Blanc)
  • în C se întinde Masivul Central Francez (este vechi și depășește 1800 m)
  • în E și N se întind alte masive vechi (Mț Jura, Mț. Vosgi și Pod. Ardeni)
  • în C și V se dezvoltă câmpiile (Bazinul Parizian, Câmpia Loarei, Câmpia Acvitaniei)
Clima Franței este influențată de așezarea geografică, vecinătatea mărilor și a Oceanului Atlantic, de circulația maselor de aer și de relief. Astfel, clima este:
  • temperat-oceanică în V
  • mediteraneană în S
  • alpină, montană în zona înaltă (Alpi, Pirinei)
  • de tranziție (de la climatul oceanic la cel continental) în rest.
Rețeaua hidrografică este bogată și cuprinde fluvii mari:
Rhonul, Garonne, Loara, Sena.

Populația și orașele
Franța numără peste 65 milioane locuitori. Capitala este la Paris (10 mil. loc). Alte orașe mari: Marsilia, Lyon, Bordeaux, Lille, Toulouse.

Economia - este dezvoltată.
a. Agricultura - este modernă și mecanizată. Implică doar 3% din populația activă a țării. Se cultivă cereale, vița de vie, sfecla de zahăr, citrice, măslinul, pomi fructiferi. Recunoscută pe plan mondial pentru vinurile sale.
b. Industria - Franța este a 4-a putere economică a lumii (aeronautică, aerospațiale, automobile, electronică, energetică nucleară, nave, medicamente etc). Recunoscută pe plan mondial prin firmele:
Renault, Peugeot, Citroen - automobile, Areva - în cel al construcției de centrale nucleare, Danone - în cel al produselor lactate, L Oreal - în cosmetică, sau Michelin - în industria anvelopelor.
c. serviciile - turismul foarte dezvoltat - Franța este țara cea mai vizitată din lume (peste 80 mil turiști/an - Paris, Valea Loarei, Coasta de Azur, Alpii, Pirineii); transporturile moderne (aeriene, autostrăzi, feroviare - TGV, navale).
Francezi celebri: Victor Hugo, Honore de Balzac, Voltaire, Alexandre Dumas, Emile Zola (scriitori).


Deșerturile Asiei