joi, 18 martie 2021

Elemente de diversitate umană

 America are astăzi peste 1 miliard de locuitori și o densitate medie de 24 loc/kmp.

Se deosebesc zone cu densități mari

  • marile metropole și megalopolisuri;
  • litoralul atlantic al SUA;
  • Marile Lacuri;
  • litoralul atlantic al Braziliei;
  • în lungul fluviilor: Sf. Laurențiu, Mississippi.
Zone cu densități mici: munții înalți, nordul și sudul continentului (climat polar și subpolar).
Diversitatea etnică
America se caracterizează printr-o mare varietate etnică formată de-a lungul istoriei în etape:
  • nativii americani: eschimoșii, maya, aztecii, incașii;
  • coloniștii: portughezi, spanioli, olandezi, francezi, englezi, irlandezi;
  • africanii - aduși ca sclavi;
  • emigranții: europeni, asiatici, africani.
Diversitatea lingvistică
La nivelul continentului se deosebesc o Americă Anglo-Saxonă (Canada, SUA) vorbitoare de limba engleză și o Americă Latină (Mexic, America Centrală și de Sud) vorbitoare de spaniolă și portugheză (Brazilia).

duminică, 14 martie 2021

Răspândirea geografică a populației. Elemente de diversitate umană

Europa are o populație de 720 mil. loc. 

Evoluția în timp a populației se numește dinamica populației. Dinamica populației este influențată de natalitate, mortalitate, spor natural și spor migratoriu. 

Sporul natural reprezintă diferența dintre natalitate și mortalitate. Când acest spor natural este negativ populația este în scădere și îmbătrânită. Europa, în cea mai mare parte se confruntă cu fenomenul de îmbătrânire a populației.

Sporul migratoriu reprezintă diferența dintre emigranți (cei care pleacă din țară) și imigranți (cei care intră în țară). Țările din vestul continentului au un spor migratoriu pozitiv (Germania, Franța, Italia, Spania); țările din centrul și estul continentului, dimpotrivă, se confruntă cu un spor migratoriu negativ (România, Bulgaria, Polonia). Acest spor migratoriu influențează structura etnică, lingvistică, confesională a țărilor.

Densitatea populației reprezintă raportul dintre numărul de locuitori și suprafață (loc/kmp). Europa are o densitate medie de 70 loc/kmp. Există state cu valori mai mari (în special țările mici ca întindere Belgia, Olanda, Germania) și state cu valori sub medie (în special țările nordice, montane Islanda, Finlanda, Norvegia).

Structura lingvistică

La nivelul continentului predomină limbile indo-europene: romanice (Italia, România, Spania), germanice (Germania, Austria, Elveția), slave (Ucraina, Bulgaria, Serbia). Se adaugă limbile ugrice (Ungaria, Finlanda), celtice (Irlanda, Scoția), greaca (Grecia și Cipru).

Structura confesională

Europa are o populație predominant creștină (catolici, ortodocși, protestanți).

Structura pe grupe de vârstă. Populația continentului nostru se află într-un proces de îmbătrânire. Astăzi 15 % din populația Europei a depășit 65 de ani. 

 

Deșerturile Asiei