sâmbătă, 30 mai 2020

Marile ansambluri economice și geopolitice ale lumii - clasa a X-a

Aspecte generale

Din Antichitate până în sec XX, marile ansambluri geopolitice au fost reprezentate de imperiile coloniale. Metropolele erau cele care decideau profilul economic, culturile agricole, exploatarea resurselor din regiunile cucerite.
Din sec al XX-lea divizarea lumii s-a făcut din motive politice, ideologice, economice: lumea a fost împărțită în EST (țări comuniste cu o economie centralizată, planificată) și VEST (țări capitaliste cu economie de piață). După 1989 (Căderea Zidului Berlinului), regimurile totalitare din Europa de EST dispar și opoziția Est -Vest dispare.

Ansambluri militare

În perioada anterioară anului 1990 au existat 2 blocuri militare rivale NATO și Organizația Tratatului de la Varșovia.
NATO a fost înființată în 1949, are sediul la Bruxelles și numără 30 de membri.
Obiectivul principal este menținerea și dezvoltarea capacității individuale și colective de rezistență împotriva unui atac armat, apărarea păcii, descurajarea oricărei forme de agresiune. Mai multe informații despre NATO găsiți aici.
Tratatul de la Varșovia a fost înființat în 1954, cu sediul la Moscova. A reunit 7 state (Bulgaria, Cehoslovacia, RD Germană, Polonia, România, Ungaria și URSS):
Statele membre

SEATO (Organizația Tratatului Asiei de SE) cu Australia, Filipine, Franța, Malaysia, Marea Britanie, Noua Zeelandă, SUA, și Marea Britanie; și
CENTO (Organizația Tratatului Central): Iran, Pakistan, Turcia, SUA, Marea Britanie) au avut, ambele o existență efemeră și s-au dizolvat.

Ansambluri economice

Atlantic - Asia - Pacific
Zona Atlanticului s-a impus datorită marilor imperii coloniale, apoi revoluția industrială a avut un rol decisiv în dezvoltarea accelerată a țărilor din V Europei și a SUA.
Din mileniul III zona Asia Pacific devine un pol de interes geoeconomic și geopolitic (China, Japonia, Coreea de Sud, Indonezia, Malayesia, Myanmar, Thailanda, Singapore)

UE
Cu cele 27 de țări componente, Uniunea Europeană continuă să joace un rol important în zona economică și geopolitică pe plan european și mondial. În cadrul UE există o piață unică, granițele sunt deschise pentru cetățenii uniunii, mărfurile circulă liber și există o monedă comună: euro.
Caracteristici economice:
  • PIB egal cu al SUA
  • industrie diversificată (automobile, aviaoane, electronice, nave, petrochimie, farmaceutică etc)
  • locul I la exporturi și la importuri
  • căile de comunicații cele mai dezvoltate din lume
  • concentrează cele mai importante fluxuri turistice de pe Glob cu cele mai mari venituri din turism.
Format:Hartă UE - Wikipedia

ASEAN (Asociația Națiunilor din Asia de SE)
Ocupă Peninsula Indochina și arhipelagurile Indonezian și Filipinez. Obiectivele asociației: creștere economică, progres social, dezvoltare culturală, promovarea păcii, zonă de liber schimb. Caracteristici economice:
  • ritm de creștere economică rapid
  • agricultură joacă un rol important (25% din producția de orez și 90% din producția de cauciuc natural)
  • deține monopolul la zăcămintele și producția de staniu
  • deficitară la infrastructură (transporturi)
  • importantă zonă turistică mondială
ASEAN Needs Stronger Commitment to Address Challenges - SME ...

Deșerturile Asiei