duminică, 27 septembrie 2020

Asia -relieful

 Asia are un relief variat, cu forme (munți, podișuri, câmpii) și tipuri de relief (vulcanic, glaciar, carstic, deșertic).

Unitățile majore de relief

Munții, după vechime se împart în munți tineri (Himalaya 8848 m, Caucaz, Hindukuș, Chinei de Sud ș.a) și munți bătrâni (Ural, Gații de Est și Gații de Vest).

Podișurile ocupă suprafețe mari (Podișul Siberiei Centrale, Podișul Tibet, Podișul Decan) și au altitudini ce depășesc 5000 m (Tibet, Pamir).

Câmpiile sunt întinse și străbătute de mari fluvii: Câmpia Siberiei de Vest, Câmpia Gangelui, Marea Câmpie Chineză, Câmpia Mesopotamiei.


Tipuri de relief

Relieful vulcanic s-a format în urma erupțiilor vulcanice. În estul și sudul Asiei se află parte din Cercul de Foc al Pacificului (pe locul în care se ciocnesc plăcile tectonice Pacifică cu cea Asiatică). Așa se explică prezența unui număr atât de mare de vulcani activi și a numeroaselor cutremure care au loc aici. Amintim vulcanii: Fuji, Kliucev, Krakatoa ș.a.

Relieful glaciar se formează sub acțiunea gheții. Este prezent în N continentului (acolo unde clima este polară și subpolară, aspră) și pe munții înalți (peste 3000 m altitudine).

Relieful carstic apare în rocile calcaroase. Cuprinde chei și peșteri.

Relieful deșertic este influențat de climă. Putem vorbi despre un relief deșertic polar, în N Asiei, un relief deșertic temperat, specific în C Asiei (Deșertul Gobi, Deșertul Taklamakan) și deșerturile tropicale (Deșerturile Arabiei, Deșertul Thar - din India).

Reținem că în Asia altitudinile variază între -427 m (Marea Moartă) până la 8.848 m în Vf. Everest din Munții Himalaya.

Deșerturile Asiei