marți, 31 martie 2020

clasa a X-a Industria energiei electrice



Industria energiei electrice apare în a doua jumătate a sec. al XIX-lea, pe baza valorificării energiei apelor – prima centrală electrică fiind o hidrocentrală (La 30 septembrie 1882, prima centrală hidroelectrică din lume a început să funcționeze pe râul Fox din Appleton, Wisconsin, SUA. Detalii aici)
Ulterior sursele de energie se diversifică: termocentrale, atomocentrale, centrale geotermice, centrale solare, centrale eoliene etc
Astăzi doar 3 tipuri de centrale electrice asigură aproape toată producția mondială care a fost de 26.614.800 GWh în 2018. Acestea sunt : termocentralele, hidrocentralele și atomocentralele.
Termoenergia
- termocentralele (TC) produc cca 60-65% din energia totală
-TC utilizează cărbuni, petro și gaze naturale
-TC sunt preponderente în zonele în care acești combustibili fosili se găsesc în cantități f mari: Golful Persic, Golful Mexic, Rusia, Africa de Nord, Germania, Polonia.
Cele mai mari TC sunt aici
Taichung (China), a treia mare centrală pe cărbune, la 5.500 MWe
Hidroenergia
Capacitatea hidroenergetică a râurilor de pe Glob este de cca 6 mil MW
Cel mai mare potențial îl au râurile din Asia (+40%), urmate de râurile din America și din Africa (cu câte 20% fiecare)
Dintre fluviile cu forță energetică mare enumerăm: Congo, Nil, Zambezi, Volga, Enisei, Brahmaputra, Changjiang, Columbia, Parana, Dunărea.
Țări cu pondere mare a hidroenergiei în producția proprie de energie sunt: Norvegia, Canada, Brazilia
Alte țări cu HC: SUA, China, Japonia
Cele mai mari 10 HC din lume le găsiți listate aici
The Three Gorges Dam is located in China
Atmoenergia
- apare și se dezvoltă de la mijlocul sec. XX
- utilizează elemente radioactive (uraniu, plutoniu, thoriu)
- la începutul mileniului III erau în funcțiune 450 atomocentrale (AC) în peste 30 de țări și alte 100 AC în construcție.
După accidentele de la Cernobîl și Fukushima-Daiichi elanul acestor centrale s-a mai temperat. Germania, de exemplu, intenționează să-și închidă toate AC până în 2022 (detalii aici).

Centralele geotermale
Utilizează căldura din interiorul scoarței terestre
Este valorificată în țările situate în proximitatea Cercului de Foc al Pacificului (SUA, Japonia, Filipine, Noua Zeelandă, Indonezia) sau a Dorsalei Medio-Atlantice (Islanda) ori în Bazinul Mediteranean (Italia)
Există trei tipuri de centrale geotermale care sunt folosite la această dată pe glob pentru transformarea puterii apei geotermale în electricitate: uscatflash și binar, depinzând dupa starea fluidului: vapori sau lichid, sau după temperatura acestuia. Mai multe detalii aici

Deșerturile Asiei