vineri, 25 septembrie 2020

Găurile negre



Prima gaură neagră ce a fost observată în mod direct, M87*, începe să-și dezvăluie secretele. Oamenii de știință au constatat că inelul format de materia care cade în gaura neagră fluctuează în timp, lucru vizibil de-a lungul celor 10 ani de observaţii, relatează Space.com, citat de Agerpres.

un articol interesant despre găurile negre - aici.

duminică, 20 septembrie 2020

Mediul înconjurător - aspecte generale

 Elemente introductive

Spațiul din imediata noastră vecinătate formează „mediul” nostru de viață. Acest mediu care influențează activitatea societății omenești reprezintă mediul înconjurător.

Putem vorbi despre un mediu „imediat” cu care venim în contact zilnic, un mediu „apropiat” cu care interacționăm mai rar, și un mediu „îndepărtat” perceput ocazional.

Mediu înconjurător cuprinde o serie de elemente naturale (aer, apă, relief, substrat, viețuitoare, sol) și elemente antropice (populația, așezări, activități economice, poluare, infrastructură, elemente sociale, informații). Aceste componente, antropice și naturale, au elemente care se află într-o permanentă interacțiune (procese și fenomene). Ele se grupează pe mari sisteme, numite geosfere (hidrosfera, atmosfera, litosfera etc). 

Pe noi ne interesează spațiul de interferență dintre geosfere: scoarța terestră populată. Aici mediul natural interacționează cu societatea umană constituind împreună un spațiu nou. 




Deșerturile Asiei