marți, 11 septembrie 2018

clasa a IX-a Universul

Încep o aventură de 4 ani la liceu. Este pentru prima dată când voi preda la liceu. Încep cu o temă vastă, Universul. Nu voi sta aici decât 4 ore, așa că va trebui să condensez materia în acest interval de timp. Doar chestii care contează: ce este universul, când și cum s-a format, din ce este alcătuit.
Totuși, în prima oră voi da un test inițial și voi discuta cu noii mei elevi despre geografie în general, rolul și importanța geografiei în viața de zi cu zi.
Universul - reprezintă totalitatea materiei (stele, planete, meteoriți, asteroizi etc), a spațiului și a timpului.
Teoria Big Bang-ului susține că toată materia care astăzi formează universul era concentrată într-un punct la temperaturi și presiuni foarte mari. În urmă cu cca 14 miliarde de ani a avut loc o mare explozie care a dus la formarea universului, a spațiului și a timpului. Expansiunea care s-a declanșat în urmă cu cca 14 mld de ani continuă și astăzi, astfel încât putem spune că universul este infinit în timp și spațiu.
Există o teorie care susține că această expansiune va avea loc până când universul va începe să se contracte.
Altă teorie afirmă că universul se va extinde până se va „deșira”. În fine, sunt specialiști care consideră că la un moment dat va avea loc un nou Big-Bang.

Materia este organizată (sub formă de planete, stele etc) și neorganizată (praf și gaz cosmic).
Stelele sunt corpuri cosmice, gazoase cu lumină și căldură proprii. De ce au lumină și căldură proprii?
Planetele sunt corpuri cosmice solide, fără lumină și căldură proprii care se rotesc în jurul unor stele. De ce nu au lumină și căldură proprii?
Galaxiile sunt aglomerări de stele de ordinul miliardelor. Galaxia Noastră sau Calea Lactee numără cca 150 mld de stele. Are o lungime de 100 ani lumină dintr-un capăt în altul.

Deșerturile Asiei