luni, 18 martie 2019

hidrosfera clasa a IX-a

Hidrosfera este învelișul de apă al planetei. Hidrosfera cuprinde apa din oceane și mări, fluvii, râuri și lacuri, din atmosferă și ghețari, din roci și viețuitoare.
Apa se găsește în cele 3 stări de agregare: lichidă (mări și oceane), solidă (gheață și zăpadă), gazoasă (nori).
Circuitul apei în natură reprezintă procesul de circulație continuă a apei în hidrosfera Pământului. Acest circuit este pus în mișcare de radiația solară și de gravitație și cuprinde următoarele procese: evaporație - condensare - precipitații - scurgere  - reîntoarcerea în ocean.
Cantitatea sau masa totală de apă care ia parte la circuitul apei în natură rămâne constantă. De asemenea, ca medie în timp, se menține constantă cantitatea de apă înmagazinată în fiecare din rezervoarele circuitului.
Se poate constata că masa totală de apă care se află în mișcare este, în medie, de 505.000 km³/an. 
În cadrul mișcării ei, apa este în general menținută pe anumite perioade de timp în anumite elemente ale mediului natural, numite generic rezervoare. Aceste rezervoare și cantitățile de apă înmagazinate în medie în fiecare dintre ele sunt prezentate în tabelul alăturat.
Durata de înmagazinare reprezintă timpul mediu pe care o moleculă de apă îl petrece într-un anumit rezervor din cadrul circuitului din momentul în care intră în rezervorul respectiv până când îl părăsește.



Deșerturile Asiei