marți, 20 aprilie 2021

Industria energetică și a energiei electrice

Industria energiei electrice produce curent electric în termocentrale (pe bază de cărbuni, gaze naturale, păcură), hidrocentrale, atomocentrale (pe baza metalelor radioactive), centrale eoliene și solare.

Cele mai mari termocentrale sunt situate în Podișul și Subcarpații Getici (Turceni, Rogojel, Ișalnița), DCT (Mintia-Deva, Luduș-Iernut). 

Hidrocentralele valorifică forța apelor curgătoare. Au fost construite pe Dunăre (Porțile de Fier I și II), pe Bistrița (Bicaz), pe Prut (Stânca-Costești), pe Lotru (Vidra), pe Argeș (Vidraru) ș.a. Cele mai multe hidrocentrale sunt construite pe Olt și pe Bistrița.

România dispune de o atomocentrală din 1996 la Cernavodă. Această atomocentrală are 4 reactoare, dar funcționează doar 2 care produc 20% din energia țării.

În ultimii ani ponderea energiei electrice produsă în termocentrale a scăzut. Câștigă teren sursele și resursele „verzi”: centralele eoliene (cu parcuri eoliene în număr mare în Podișul Dobrogei) și centralele solare. Sunt de dorit aceste surse pentru că nu poluează și sunt inepuizabile.

Deșerturile Asiei