duminică, 19 mai 2019

Mediul, peisajul și societatea omenească

Mediul natural - reprezintă un sistem alcătuit din elemente naturale (apă, aer, sol, relief, roci, vegetație, faună).
Mediul înconjurător - cuprinde toate elementele naturale și elementele create de om care se intercondiționează asigurând un echilibru ecologic. Altfel spus, mediul înconjurător este mediul natural influențat/modificat de om.
Se poate vorbi de un mediul antropic, atunci când aceste modificări sunt consistente, aproape totale; și de un mediu antropizat, când schimbările, modificările sunt parțiale.
Componentele mediului înconjurător sunt:
  • naturale:
    • abiotice: rocile, apa, aerul, relieful, solul
    • biotice: plantele și animalele
  • antropice: rezultate prin intervenția omului (așezări, căi de comunicații, canale etc)
Interacțiunile dintre elementele naturale ale mediului

La nivelul fiecărei componente a mediului există relații și interacțiuni care influențează întregul sistem. Aceste relații sunt spațiale, temporale, cauzale, funcționale și dinamice.
Relațiile spațiale - se manifestă pe suprafețe întinse. De exemplu mediile deșertice (din Africa - Sahara, Kalahari, Namib, din Asia (cele din Peninsula Arabia), din Australia sunt influențate de climă.
Relațiile temporale - sunt influențate de factorul timp. Ex: succesiunea erelor glaciare din Cuaternar a impus o succesiune a mediilor pădurilor și a ghețurilor în nordul Americii, Europei și Asiei.
Relațiile cauzale - își pun amprenta pregnant asupra mediului. Ex: modificarea cursului unui râu dintr-o regiune deșertică spre o altă regiune va determina schimbări asupra mediului: deșertificarea acelei regiuni, respectiv „înverzirea” noi regiuni prin care curge râul după modificarea cursului.
Relații de funcționalitate - determină modificări ale sensului dezvoltării mediului. Ex într-o zonă calcaroasă se va dezvolta un relief carstic, un anumit tip de sol, o anumită vegetație, anumite specii de animale (lilieci), omul va valorifica anumite resurse (roci de construcție - calcarul), se va instala un microclimat etc.
Relații dinamice - spațiale și temporale pot conduce la un alt tip de mediu (antropic sau antropizat).

Deșerturile Asiei