joi, 21 martie 2019

Despre apă

Câteva curiozități despre apă

Apa este peste tot!
- un cartof conține 80% apă
- o vacă - 74%
- o bacterie - 75%
- o roșie - 95%
- omul 65 %; asta înseamnă că suntem mai mult lichizi decât solizi, într-un raport de 2:1
Apa nu are formă, nu are gust și nici culoare.
Apa își mărește volumul (cu 10%) când îngheață. Din acest motiv gheața plutește iar apa îngheață de la suprafață spre fundul apei.
Apa din mări și oceane este sărată. Într-un litru de apă de mare se află doar 2,5 lingurițe de sare de bucătărie (clorura de sodiu), dar cuprinde cantități mult mai mari din alte elemente, compuși și alte substanțe solide dizolvate, cunoscute sub numele de săruri.
Noi plângem și transpirăm apă de mare. Compoziția chimică a lacrimilor noastre este identică cu cea a apei de mare, dacă nu știai.
Cantitatea de apă de pe Pământ este constantă și este de 1,3 miliarde kmc. Și asta nu de ieri, de azi ci de cca 3,8 miliarde ani.
97% din apa planetei se află în mări și oceane: Oceanul Pacific conține 51,6%, Oceanul Atlantic 23%, iar Oceanul Indian deține 21,2% din apa oceanelor).
Adâncimea medie a oceanelor este de 3.860 m.
3% din apa planetei este dulce. cea mai mare parte este sub formă de gheață (90% din ghețari sunt în Antarctica).
Dacă s-ar topi toată gheața din Antarctica nivelul Oceanului Planetar ar crește cu 60 m. Comparativ, dacă toată apa din atmosferă ar cădea pe pământ, nivelul oceanelor ar crește doar cu 2 cm!


informații din cartea lui Bill Bryson, Despre Toate pe scurt
De la Big Bang la ADN

luni, 18 martie 2019

hidrosfera clasa a IX-a

Hidrosfera este învelișul de apă al planetei. Hidrosfera cuprinde apa din oceane și mări, fluvii, râuri și lacuri, din atmosferă și ghețari, din roci și viețuitoare.
Apa se găsește în cele 3 stări de agregare: lichidă (mări și oceane), solidă (gheață și zăpadă), gazoasă (nori).
Circuitul apei în natură reprezintă procesul de circulație continuă a apei în hidrosfera Pământului. Acest circuit este pus în mișcare de radiația solară și de gravitație și cuprinde următoarele procese: evaporație - condensare - precipitații - scurgere  - reîntoarcerea în ocean.
Cantitatea sau masa totală de apă care ia parte la circuitul apei în natură rămâne constantă. De asemenea, ca medie în timp, se menține constantă cantitatea de apă înmagazinată în fiecare din rezervoarele circuitului.
Se poate constata că masa totală de apă care se află în mișcare este, în medie, de 505.000 km³/an. 
În cadrul mișcării ei, apa este în general menținută pe anumite perioade de timp în anumite elemente ale mediului natural, numite generic rezervoare. Aceste rezervoare și cantitățile de apă înmagazinate în medie în fiecare dintre ele sunt prezentate în tabelul alăturat.
Durata de înmagazinare reprezintă timpul mediu pe care o moleculă de apă îl petrece într-un anumit rezervor din cadrul circuitului din momentul în care intră în rezervorul respectiv până când îl părăsește.



Deșerturile Asiei