vineri, 15 martie 2019

Așezările Americii

Orașele
America este continentul cel mai urbanizat: 70-75% din populație trăiește în orașe.
Specifice sunt marile aglomerații urbane, megalopolisurile:
Boswash (Boston - New York - Philadelphia - Baltimore - Washington) cu peste 40 mil. loc.
MArilor Lacuri - 50 mil locuitori - Chicago, Toronto, Detroit, Montreal, Mineapolis -St. Paul,

marți, 12 martie 2019

Populația Americii

America numără peste 1 miliard de locuitori.
Densitatea medie este de 25 loc/kmp.
Zone cu densități mari: litoralul atlantic al SUA, zona Marilor Lacuri, sudul litoralului pacific al SUA, litoralul Golfului Mexic, zona Sao Paolo - Rio de Janeiro.
Zone cu densități mici: cele polare nordice, zonele montane, pădurea amazoniană, Patagonia.
Grupele rasiale: băștinașii - amerindienii; albii - urmașii colonoștilor europenei; negrii- urmașii sclavilor africani.

Țărmurile Europei BAC

Pentru cei care doresc să învețe/ să se verifice la tema Țărmurile Europei, pot folosi această hartă. Am marcat pe ea semnul „?” pentru acele elemente pe care trebuie să le cunoașteți.

Tipuri de țărmuri

țărmurile cu fiorduri - sunt specifice în N Europei (litoralul norvegian al Scandinaviei, nordul Scoției, nordul Irlandei și în Islanda).  Fiordurile acestea sunt foste văi glaciare inundate de apa oceanului.
așa arată un fiord

țărmurile cu riass - apar pe litoralul NV al Spaniei. Sunt de fapt golfuri înguste și ramificate invadate de apa oceanului.
țărmul dalmatin / dalmatic - este specific pe litoralul Mării Adriatice, în Croația. Se caracterizează prin insule și insulițe alungite paralele cu țărmul
țărmul cu estuare - sunt specifice pe țărmurile cu maree; estuarul este de fapt gura de vărsare a unui fluviu largă cu aspect de pâlnie. ex: estuarul Garonne (Franța)
țărmul cu lagune - în Marea Neagră și Marea Baltică. Lagunele sunt foste golfuri închise cu un cordon de nisip (Razim, Sinoe în țara noastră)
țărmul cu limanuri - tot la Marea Neagră sunt întâlnite (România, Ucraina). Limanurile maritime sunt lacuri formate prin bararea gurii de vărsare a unui râu în mare. ex. limanul Nistrului sau al Niprului.
țărmuri cu delte - sunt întâlnite pe litoralul mărilor cu maree foarte mică. ex la Marea Neagră - Delta Dunării, la Marea Caspică - Delta Volgăi, cea mai mare din Europa.

Deșerturile Asiei