duminică, 21 februarie 2010

clasa a VI a Ţările Europei

Jocuri şi concursuri


  1. Notaţi pe caiete vecinii Germaniei
  2. Căutaţi pe atlase canalele care străb Germania
  3. Caracterizaţi Austria / Bulgaria / Cehia, precizând: 3 unităţi de relief, 3 râuri (fluvii), vegetaţia, 3 oraşe mari, distanţa în km între Bucureşti şi capitala fiecarei ţari analizate
  4. Comparaţi Danemarca cu România precizând 3 asemănari şi 3 deosebiri, refeindu-vă la : aşezarea geografică, suprafaţă, relief, climă, vegetaţie, reţea hidrografică, populaţie sau economie.
  5. Realizaţi un itinerar turistic prin Franţa / Italia / Marea Britanie / Spania / Grecia, prin 10 oraşe din fiecare din aceste state, amintind 10 obiective turistice naturale şi 10 antropice
  6. Traversaţi Marea Mediterană de la Marsala (Sicilia) la Tunis (Tunisia). Caracterizaţi clima şi vegetaţia de pe cele 2 ţărmuri. Câţi km despart cele 2 oraşe?
  7. Traversaţi Europa pe apă (fluvii şi canale) pe direcţia E-V, precizând: ţările străbătute, fluviile/canalele, 10 oraşe de pe aceste fluvii
  8. Scrieţi 3 unităţi de relief care se extind pe 3 ţări fiecare
  9. Comparaţi litoralul din N Europei cu litoralul din S Europei. Ce constataţi?

clasa a VI a Resursele Europei

jocuri şi concursuri

  1. Ce sunt resursele naturale?
  2. cum pot fi împărţite resursele naturale?
  3. daţi 2 exemple pt fiecare tip de resursă
  4. ce avantaje şi dezavantaje prezintă fiecare tip de resursă?
  5. care sunt principalele regiuni cu resurse:
  • carbonifere
  • petroliere
  • de minereuri de fier
  1. De ce poluarea este cel mai mare duşman al mediului?
  2. Ce este poluarea?
  3. Care sunt sursele de poluare din oraşul nostru?
  4. Ce măsuri putem lua pentru a reduce poluarea?
  1. caracterizaţi hidroenergia/energia eoliană, precizând:
  • definiţia
  • răspândirea în Europa
  • avantajele
  • dezavantajele
2. Comentaţi următoarea afirmaţie "Azi se consumă de 7 de ori mai multă apă decât acum 100 de ani".

Insula Madagascar


Insula Madagascar


Situată în Vestul Oceanului Indian (ţărmul de E al Africii) 11*57’ – 25*38’ lat S şi 43*12’ – 50*17’ long E.

Suprafaţa: 587.041 Kmp

Origine continentală

Stat independent ( Republica Democratica Malagasi)

Madagascarul, a IV-a insulă din lume ca marime poate fi numit drept un minicontinent deoarece prin relief, floră, faună şi populaţie se diferenţiază mult de Africa, deşi este situată la numai 400 Km, fiind separate de strâmtoarea Mozambic.

Din punct de vedere geologic insula reprezintă o componentă a vechiului continent Gondwana, fracturat şi dislocat la care s-au adăugat formaţiuni mai noi.

Sub aspect morfo-structural se disting 3 unităţi: centrală, de podiş înalt cu masive muntoase, vestică, tot de podiş dar mai jos , şi estică, de câmpie litorală îngustă.

Unitatea centrală de podiş cu altitudine de 1000m un soclu vechi precambian este constituită din micasisturi, quarţite iar masivele muntoase din granite care formează abrupturi puternice. În N se găseşte masivul Tsaratanana, cu vîrful Maromocotro de 2886 m cel mai înalt din insulă, în centru domină masivul Ancaratra cu vîrful Tsiafajavona – 2638m iar în S masivul Andrigitra cu vîrful Picbodi – 2666 m . Trecerea spre podişul vestic constituit din calcare ş gresii se face pritr-un abrupt numit Bongo Lava. Erupţiile vulcanice de vârste şi tipuri diferite au complicat relieful insulei prin neck-uri formate din fonolite şi trahite, pânze de lavă în munţii Ambre, vulcanii care au trecut în inactivitate recent( Nosi-Be) şi curgeri de bazalte frecvente care au format lacuri de baraj. Ţărmul este, în general puţin fragmentat şi jos . Cel oriental, rectiliniu, fără accidente, cu excepţia golfului Antonogil de natura tectonică; cel occidental, uneori stâncos, de regulă este nisipos, cu dune către S şi însoţit de recife coraligene.

Râurile se dirijează în cea mai mare parte sper V, având pante line în podişuri şi rupturi cu cascade şi defilee la trecerea dintre o unitate în alta morfostructurală.

Clima prezintă variaţii de la N unde este ecuatorială (calda şi umeda) la S unde este tropicală(uscată). De asemenea, variaţii sunt de la V la E impuse de circulaţia maselor de aer, şi pe verticală ca urmare a prezenţei munţilor înalţi datorită alizeului ţărmul de E este umed , cel de NV de asemenea, datorită musonului, în schimb partea de SV este mai uscată. Ciclonii traversează adeseori insula producând ravagii, inundaţii cum a fost cea din 1959.

Temperatura medie anuală la Antananarive este +18,4 grade C dar la înălţimi apare uneori şi îngheţul. Precipitaţiile ajung la 3500 mm/an pe ţărmul de E, scad în zona centrală la 1300 mm/an şi se reduc la SV până la 350 mm/an unde se dezvoltă savana. În general, se distinge un anotimp uscat din mai până în octombrie (iarna australă) şi altul ploios.



Vegetaţia este variată, cu codri seculari din specii de arbori cu esenţe tari şi valoroase: abanos, palisandru, eucalips, bumbac, santal iar în regiunile mai puţin umede baobabul şi arborele de pâine. O bună parte din păduri au fost defrişate pentru a face loc culturilor.

Fauna este originală constituind o provincie zoogeografică numita Malgaşă. Menţionăm maimuţele lemuriene sau aşa zisele maimuţe false, boul cu cocoaşă, crocodili, cameleoni, papagali, şopirle.

Subsolul insulei este bogat în grafit, crom, uraniu, toriu şi pietre preţioase. Principalele culturi şi plantaţii sunt cele de orez, porumb, cartofi, batate, manioc, fasole, arahide, banane, nuci, etc.

Madagascarul este cel mai mare producator de vanilie din lume.

Pădurile ocupă numai 21% în schimb păşunile cu fâneţe depăşesc jumatate din teritoriul ţării 57,9% practicându-se o creştere excesivă a bovinelor, caprinelor şi ovinelor. Deşi este înconjurată de ape, pescuitul ocupă o pondere mică în economie. Industria este reprezentata prin cateva ramuri ale industriei alimentare: carne, zahar si textile.

Populatia 20,653,556 locuitori este constituită din malgaşi 99%, precum şi francezi, asiatici şi câţiva italieni.
densitatea populatiei 35.2 loc/km2

Denumirea insulei de Madagascar aparţine lui Marco Polo care o dă dupa numele baştinaşilor “ madegaşi” şi înseamnă “ţara malgaşilor”.

clasa a VIII a - teste

10/10
1. De ce România este o ţară pontică?
2. Enumeră Obcinele Bucovinei.
3. Care sunt limitele Grupei de Nord?
4. Precizează geologia din V Orientalilor.
5. Care sunt munţii vulcanici?
6. Altitudinea maximă din Grupa Sudică.
7. Depresiuni şi râuri din Grupa Centrală.
8. Diviziuni din Grupa Moldo-Transilvană.
9. Resurse din Munţii Călimani.
10. Un pas din Grupa Maramureşului şi a Bucovinei

Deșerturile Asiei