miercuri, 4 martie 2009

Caracterizarea marilor orase

BUCURESTI
Este situat in Campia Romana, pe vaile Dambovitei si Colentinei.
Atestat documentar in anul 1459.
Este cel mai mare oras al tarii, cu peste 2 mil. loc, fiind cel mai important centru industrial, cultural, politic si turistic al Romaniei.
Dispune de 2 aeroporturi (Henri Coanda si Baneasa), metrou, doua gari, 8 magistrale feroviare si 2 autostrazi (Bucuresti-Pitesti si Bucuresti -Constanta).
Bucurestiul adaposteste Academia Romana, numeroase universitati (Universitatea Bucuresti, Universitatea Politehnica, Academia de Studii Economice), numeroase teatre, Opera Romana etc

IASI
Cel mai mare oras al Moldovei (peste 300.000 locuitori), este situat in Campia Jijiei (a Moldovei), pe valea raului Bahlui.
A fost capitala Moldovei timp de 300 de ani, pana la Unirea Principatelor.
Azi, Iasul este al doilea centru universitar al tarii si un mare centru industrial (ind. chimica - antibiotice, alimentara -ulei, metalurgie, ind. textila etc)

CONSTANTA
Cel mai vechi oras (pe locul anticului Tomis) si cel mai mare din Podisul Dobrogei (peste 300.000 loc), Constanta este si cel mai important port la Marea Neagra. Mare centru turistic (plaje, Casinoul, Delfinariu, Muzeul de Arheologie sa), dispune de universitate (Tomis). Mare centru industrial (ind. constructoare de masini -nave, ind. alimentara -ulei, ind. chimica- celuloza si hartie, ind lemnului- mobila s.a)

CLUJ NAPOCA
Cel mai mare oras din Transilvania (peste 300.000 loc), este situat pe valea raului Somesul Mic, la poalele Dealului Felec. Este un oras care dateaza din perioada daco-romana (antichitate) cand purta numele de Napoca.
Mare centru industrial (ind. chimica, ind. constructoare de masini, mobila, portelan).
In Cluj Napoca se afla primul Institut de Speologie din lume, infiintat de Emil Racovita.

CRAIOVA
mare oras al Olteniei, Craiova este situata pe Jiu, in vestul Campiei Romane. Are o populatie de 300.000 loc si o industrie diversificata: auto (Ford), locomotive, avioane, chimice, alimentare.

TIMISOARA
este situata pe valea Bagai in Campia de Vest (Campia Timisului).
Este mai mare oras din vestul tarii, cu peste 300.000 loc. Important centru economic, cultural si turistic.

BRASOV
cel mai mare oras din Carpati, se afla in Depresiunea Brasovului. Are o populatie de peste 270.000 loc si este un mare centru industrial (camioane, avioane, tractoare), nod de comunicatie si important centru turistic.

Deșerturile Asiei